Вагиналните инфекции

Вагинална инфекција, или вагинитис е воспаление на вагината, која создава исцедок, мирис, иритација, или чешање. Тоа е тешко да се дијагностицира, бидејќи вагинитис има многу причини. Жените користат различни од лекови за лекување на чешање, исцедок, и непријатност .

На вагината создава свој животната средина и одржува рамнотежа меѓу нормални бактерии се наоѓаат таму и хормоналните промени во телото на жената. Вагинитис се случува кога вагинален екосистем е изменета од страна на одредени лекови како што се антибиотици, хормони, контрацепција препарати (орален и тематски), вагинални лекови, сексуалниот однос, сексуално преносливи болести, стрес, и промена во сексуални партнери.

Некои вагинални инфекции се пренесуваат преку сексуален контакт, туку и на другите, како што се квасец инфекции веројатно не се. Вагинитис значи воспаление и е често предизвикано од инфекции, но може да се должи на хормонални промени (особено кога една жена поминува низ менопауза) или поради траума кај младите девојки. Некои инфекции се поврзани со посериозни заболувања.

Три вагинална инфекција се најчестите. Нивните причини се сосема различни, но, нивните знаци и симптоми се слични, и третмани на три услови се разликуваат.


Бактериска вагиноза

Додека до 1/3 од случаите на бактериска вагиноза може да се реши сам, се препорачува медицински третман се даде ако симптомите се присутни или за време на бременоста за да се избегне развој на компликации. Антибиотици се препорачува третман за бактериска вагиноза. Неколку антибиотик лекови се користат рутински. Метронидазол (Flagyl) снимени со или усно (пилула) форма или со вагинален метронидазол гел (Metrogel) е ефикасен лек. Исто така, на располагање е вагинален клиндамицин крем (Cleocin). На орален метронидазол може да предизвика некои мали но непријатни несакани ефекти, но се верува дека е најефективниот третман. На гелови обично не предизвика несакани ефекти, иако габичен вагинитис може да се случи како пропратен ефект на лекот. Tinidazole (Tindamax) е антибиотик кој има помалку несакани ефекти од метронидазол и е исто така ефикасен во лекувањето на бактериска вагиноза. Повторување на бактериска вагиноза е можно дури после успешниот третман. Повеќе од половина од оние третирани искуство повторливи симптоми во рок од 12 месеци. Нејасно е зошто толку многу рекурентни инфекции се развива. Со повторливи симптоми, втор курс на антибиотици се генерално пропишува.

Вагинална габична инфекција

Габична вагинитис е инфекција на вагината предизвикано од габа позната како кандида. Габична вагинитис се карактеризира со чешање, гори, болка, болка за време на сексот и / или мокрење, и вагинален исцедок. Габична инфекција може да се шири на машки или женски партнер. Симптоми на габична инфекција кај еден маж се чешање и иритација на пенисот по сексуален контакт со заразено жена. Габична вагинитис може да се третира со антифунгални лекови примени на погодената област или се преземени од страна на устата. Кандида може да биде вообичаено се присутни во мали количини кај некои жени и нема да предизвика болест. Присуството на Candida без симптоми на инфекција не бара третман.

Трихомонијаза

Многу жени често погрешно мислат дека имаат "габична инфекција" и лекуваат сами, но всушност тие имаат сличнa вагинална инфекција која нема да се излечи со само-лекување. Една студија од страна на Американската социјалното здравствено здружение покажа дека 70% од жените само третирани со вагинална инфекција пред нарекувајќи здравствени услуги. Најчесто, тие погрешно мислеле дека имаше габична инфекција, кога, всушност, тоа беше бактериска вагиноза.

Важно е да не се погоди, но да ги препознаат симптомите ако се развие вагинална инфекција. Ако имате било какви прашања, посетете го вашиот здравствена заштита лекар за прецизно тестирање и да добиете најмногу соодветни и ефективни третман веднаш.